”Hyvä, Muumimamma sanoi, minä otan hillopurkit, Muumipeikko saa tyhjentää lipaston laatikot.
Sitten alkoi tavaton pakkaaminen
ja juokseminen ja kantaminen.”

-Muumipeikko ja pyrstötähti

Making of -näyttely Tampere-talon Talvipuutarhassa

1. kerroksessa 1.11.2016 – 8.5.2017

(Näyttely suljettu:  23.12.2016-8.1.2017, 20.-22.1.2017, 4.-5.2.2017, 4.-5.3.2017, 18.-29.3.2017 ja 1.-4.4.2017. Muutokset mahdollisia.)

Millaista ammattitaitoa tarvitaan, ennen kuin päästään viettämään uuden museon avajaisia?
Millaisia tekotarpeita kuvaelmiin on käytetty?
Millaista tarkkuutta konservaattorilta vaaditaan Hemulin hännän puhdistamisessa?
Näihin saat vastauksen Making of Muumimuseo -näyttelystä.

Muutto on alkanut!

Tampere-talon Talvipuutarhaan on ilmestynyt maailman ainoan Muumimuseon ensimmäinen muuttokuorma. Tampereen taidemuseon Muumilaakso on odotellut uusia tiloja viime vuodet Taidemuseon alakerrassa, mutta nyt näyttely ja kokoelma pakataan Tampere-taloon muuttoa varten.

Talvipuutarhassa ensimmäiset muuttolaatikot antavat vinkkiä tulevasta. Talvisessa maisemassa lumihiutaleiden keskellä muuttolaatikoita ihmettelevät kävijöiden kanssa Muumilaakson asukkaat Muumipeikosta Vilijonkkaan.

Laatikot kertovat tarinoita

Muuttolaatikoihin kurkistamalla saa selville Muumimuseon tarinan: Tove Janssonin kirjoittamien ja kuvittamien 12 muumikirjan mukaisesti Making of -näyttelyssä on 12 laatikkoa – yksi jokaista kirjaa kohti, kussakin oma kiehtova seikkailunsa.

Aitojen taidekuljetuslaatikoitten mukaan teetetyt muuttolaatikot kätkevät sisäänsä salaisuuksia: kuhunkin on piilotettu aarre muumikokoelmasta. Sellaisiakin, joita ei ole koskaan ennen ollut esillä. Laatikoista selviää, mitä kaikkea museonäyttelyn taakse kätkeytyykään: kirjeitä, valokuvia, kuvaelmien tekotarpeita ja luonnoksia.

Laatikoista löytyy myös vastauksia kiinnostaviin kysymyksiin. Kuka oli Tove Jansson ja miten muumit ovat syntyneet? Miten muumikokoelma päätyi juuri Tampereelle? Millaisia kiemuroita Muumilaakson perustamiseen liittyi?

Kurkista kulisseihin!

Making of Muumimuseo -näyttelyn laatikoissa on kussakin myös lyhyt video. Niistä avautuu näkökulmia uuden museon syntyyn.

Videolta voi esimerkiksi seurata, miten konservaattori puhdistaa Muumilaakson laiturilla seisovan Hemulin häntää, miten museomestari huolehtii hauraan alkuperäisteoksen kuljetuksesta, kuinka näyttelyarkkitehti piirtää Muumipappa ja meri -osion tummaa lampea ja miten rakentajien käsissä sama kohta muuttuu näyttelytilassa konkreettiseksi.

Talvipuutarha kutsuu kaikki muumien ystävät sukeltamaan tarinoiden taakse ja Muumimuseon synnyn kulisseihin jo nyt. Jos et pääse paikan päälle, voit seurata Making of Muumimuseo -tarinaa näiden sivujen ajankohtaisista uutisista.

Making of -näyttely Talvipuutarhassa:
Arkisin klo 9-18 ja aina kun talossa tapahtuu-
Viikonloppuisin näyttely aukeaa 2 tuntia ennen tapahtumia ja on auki tapahtumien ajan.

Kuva: Jari Kuusenaho

Muumimuseo Tampere-talossa >

Aukioloajat ja liput >

Lukukirjasto >

Myymälä >

Ryhmille >