Muumimuseon historia
Muumimuseon perustana on Tove Janssonin (1914-2001) ainutlaatuinen muumitaiteen kokoelma, jonka hän lahjoitti Tampereen taidemuseolle 1986. Samassa yhteydessä myös Toven puoliso, graafikko Tuulikki Pietilä lahjoitti oman grafiikankokoelmansa taidemuseolle. Seuraavana vuonna avattiin Tampereen pääkirjasto Metson alakertaan Tampereen taidemuseon Muumilaakso, joka esitteli laajasti muumitaiteen kokoelmaa.
Muumilaakso toimi Metson alakerrassa 1987 – 2013. Muumilaakso houkutteli runsaasti kävijöitä myös ulkomailta, ja museo teki kävijäennätyksensä, lähes 200 000 kävijää vuodessa, 1990-luvulla. Japanilainen muumianimaatiosarja aloitti varsinaisen muumibuumin, joka näkyi myös Tampereella.
Metso joutui remonttiin 2013, Muumilaakso joutui evakkoon mutta osa teoksista saatiin esille Tampereen taidemuseon alakertaan Puutarhakadulle.
Tampereen taidemuseon Muumilaakso sulkeutui lopullisesta 30.10.2016. Museo sai uuden, elämyksellisen tilan Tampere-talosta ja samalla sen nimikin muuttui Muumimuseoksi.
Maailman ainoa Muumimuseo avasi ovensa Tampereella 17.6.2017. Muumimuseon perusnäyttelyssä Tove Janssonin luomat, alati kiehtovat muumitarinat avautuvat piirrosten, maalausten, kolmiulotteisten kuvaelmien ja erilaisten opastusten kautta ja tarjoavat sytykettä mielikuvitukselle ja vastakaikua tarinoiden kaipuulle. Saat tietää, mistä kaikki sai alkunsa ja millaisina muumit tähän maailmaan Toven kynästä syntyivät ja mitä sen jälkeen tapahtui. Toven puolison, graafikko Tuulikki Pietilän (1917–2009) rakentamat kolmiulotteiset kuvaelmat ikuistavat salaperäisiä kohtauksia muumitarinoista. Janssonin muumikirjoja on käännetty jo yli 50 kielelle – ja niiden elämänviisaus, lämpö, ystävällisyys ja seikkailumieli puhuttelevat muumifaneja ympäri maailman. Saman tunnelman voi kokea myös Muumimuseossa.
Sivun ylimmässä kuvassa nauhaa leikkaamassa vasemmalta oikealle: museonjohtaja Taina Myllyharju, Moomin Charactersin taiteellinen johtaja Sophia Jansson ja Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.