Muumimuseo
  • Engelska
  • Finska
  • Japanska
  • Ryska
  • Svenska

Världens enda Muminmuseum

ligger i Tammerforshuset!

Info
Öppettider tis–fre 9–19, lör–sön 11–18 / Vuxna 12 €, barn 6 € / Tammerforshuset, Universitetsgatan 55, Tammerfors, Finland

Utställningar

Hur gick det sen?

Var bodde mumintrollens förfäder? Hurdan var Muminpappans vilda ungdom? Vad gör hattifnattar i åskväder? Dessa och många andra hemligheter avslöjas i utställningen Hur gick det sen?

Tove Jansson och mumintrollen

Muminmuseets första tillfälliga utställning öppnar i Observatoriet i augusti i samband med Den stora invigningskonserten. I utställningen kan du lära känna Tove Jansson som muminillustratör och lära dig mer om hur muminfigurerna föddes och utvecklades.

Muminmuseet kommer med en fläkt av stämningen från Tove Janssons bok Trollvinter till terminal 1 på Tammerfors-Birkala flygplats. Mumindalens välbekanta invånare, från Mumintrollet till Filifjonkan, breder ut sig över hela terminalområdet. I området efter säkerhetskontrollen har folket från Mumindalen lockat fram ett snöslott med en liten konstutställning. Konstverken är digigrafier från originalillustrationer ur boken Farlig midsommar. Det spelar ingen roll om det är slask eller köld, väntan blir inte lång när man kan försjunka i det magiska vinterlandskapet och Tove Janssons somriga teckningar tillsammans med de muntra muminfigurerna!

I Tammerforshuset Shop finns ett enastående urval av muminrelaterade produkter, finländsk design och handarbeten. Butiken är öppen för både museigäster och Tammerforshusets övriga gäster. I sortimentet ingår spännande muminprodukter, design och musik, Tove Janssons muminböcker, Tammerforsrelaterade produkter och klassiska finländska märken. Hos oss kan du köpa muminvykort, frimärken och få kortet stämplat med Muminmuseets egen poststämpel.

I morgon är det en ny lång dag, sa mamman. Alldeles egen från början till slut. Det är väl en trevlig tanke.

Pappan och havet

Muminböckerna som Tove Jansson skrev och illustrerade fascinerar såväl barn som vuxna. I fördjupningen i läsbibliotekets hylla kan du i lugn och ro sitta och beundra Toves skicklighet och pennanvändning. I samlingarna finns skatter som samlats genom åren och vi får hela tiden in nya skatter till biblioteket. Läsbiblioteket lockar förbipasserande i Tammerforshusets huvudaula och det är alltid öppet för besök när huset är öppet.