Hör du, sa pappan, vi kan inte grävä upp alla rosorna. Vi har inte tid. Ta bara de gula då, sa mamman.

Kometen kommer

Utställningen Making of i Vinterträdgården i Tammerforshuset

På 1:a våningen 1.11.2016–8.5.2017

(Utställningen är stängt 23.12.2016-8.1.2017, 20.-22.1.2017, 4.-5.2.2017, 4.-5.3.2017, 18.-29.3.2017 ja 1.-4.4.2017. Förändringar möjliga.)

Vilken typ av yrkeskunnande behövs innan det nya museet kan invigas?
Hurdana verktyg har man använt vid tillverkningen av tablåerna?
Hur noggrann måste en konservator vara då han eller hon ska tvätta Hemulens svans?
Svaren på dessa frågor får du på utställningen Making of Muumimuseo.

Flytten har börjat!

Det första flyttlasset till världens enda Muminmuseum har anlänt till Vinterträdgården i Tammerforshuset. Mumindalen i Tammerfors konstmuseum har de senaste åren fått husera i nedre våningen av konstmuseet i väntan på sina nya lokaler, men nu packas utställningen och samlingen ner inför flyttningen till Tammerforshuset.

De första flyttlådorna i Vinterträdgården skvallrar om vad som är på gång. Mitt bland snöflingorna i det vintriga landskapet står Mumindalens alla invånare från Mumintrollet till Filifjonkan tillsammans med besökarna och förundrar sig över flyttlådorna.

Lådorna berättar

Genom att kika in i flyttlådorna får man reda på hur Muminmuseet blir till: I enlighet med de 12 muminböcker som Tove Jansson skrivit och illustrerat består också utställningen Making of av 12 lådor – en för varje bok – och varje låda innehåller ett fascinerande äventyr.

Det finns hemligheter gömda i flyttlådorna, som har konstruerats på samma sätt som äkta konstlådor: varje låda innehåller en skatt ur muminsamlingen. Även sådana som aldrig tidigare har visats offentligt. Av lådorna framgår vad allt som finns bakom kulisserna till museiutställningen: brev, fotografier, tablåverktyg och skisser.

Lådorna innehåller också svar på flera intressanta frågor. Vem var Tove Jansson och hur föddes Mumintrollen? Hur kommer det sig att muminsamlingen hamnade just i Tammerfors? Vad allt måste ske för att Mumindalen skulle kunna grundas?

Kika bakom kulisserna!

Varje låda i utställningen Making of Muumimuseo innehåller också ett kort videoklipp. De ger olika perspektiv på hur det nya museet blir till.

Man kan till exempel se en video om hur en konservator rengör svansen på Hemulen, som står på bryggan i Mumindalen, hur museimästaren tar hand om transporten av ett skört originalverk, hur utställningsarkitekten ritar den mörka dammen som hör till avdelningen Muminpappan och havet, och hur byggarna förvandlar samma plats till en konkret scen i utställningslokalen.

Vinterträdgården lockar alla muminfantaster att redan nu dyka in i historien bakom berättelserna och kulisserna till det blivande Muminmuseet. Om du inte kan ta dig hit kan du också följa berättelsen Making of Muumimuseo bland nyheterna under Aktuellt på denna sida.

Vinterträdgården är öppen vardagar kl. 9–18 och på veckoslutet alltid när det händer något i Tammerforshuset.

Kuva: Jari Kuusenaho

Öppettider och biljetter >

Läsbiblioteket >

Butiken >

För grupper >

Muminmuseet i Tammerforshuset >