Muminkonst
Muminmuseet är ett upplevelseinriktat konstmuseum som tar med sig museibesökare i alla åldrar på en resa i fantasin till Mumindalen. Grunden till det stämningsfulla museet utgörs av muminböckernas originalillustrationer som Tove Jansson donerade till museet 1986. Genom Mumindalens uttrycksfulla karaktärer och de havsrelaterade stämningarna berättar illustrationerna om mumintrollens äventyr. Berättelserna kompletteras av de fartfyllda tredimensionella mumintablåerna som byggts av Toves livskamrat, grafikern Tuulikki Pietilä. På museet rusar en eller ett par timmar lätt förbi, och det finns tillräckligt att titta på för flera besök.
Besökarna guidas av bokomslagen
Muminmuseets berättelse går i samma ordning som Tove Janssons muminböcker, men du kan mycket väl gå genom museet i vilken ordning du vill. Vandringen guidas av stora bokomslag till var och en av de tolv muminböckerna, och vid varje bokomslag finns illustrationsteckningar, målningar och tredimensionella tablåer relaterade till just den boken. Tablåerna är som små scener ur muminböckerna. När du går genom utställningen från muminbok till muminbok märker du hur Toves teckningsstil och sätt att teckna muminkaraktärerna förändrades med åren.
Till slut kom de till en liten dal som var vackrare än något de sett tidigare på dagen. Och där, mitt på ängen, stod ett hus som nästan liknade en kakelugn, mycket fint och målat med blå färg.
Mumin Huset är museets pärla
I hjärtat av utställningen står museets stolthet: det fem våningar och två meter höga, blåmålade Mumin Huset med sina många hemligheter. Var är elskåpet i Mumin Huset? Och Muminmammans syltkällare? Finns det en bastu i Mumin Huset? Det ursprungliga Mumin Huset är en kombination av olika arketoniska stilar och motsvarar inte direkt huset som det skildras i muminböckerna. Utöver Jansson och Pietilä var även deras vän med. lic. Pentti Eistola med och byggde huset, och var och en av dem tog med sina egna idéer till huset.
Skisser och arbetsredskap visas också
I Muminmuseet kan man också se delar av Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs Paraphernalia-samling som kompletterar museets egentliga konstsamling. I samlingen finns bland annat skisser till muminfigurer, arbetsredskap och olika material som användes till att bygga tablåerna. Tove, Tuulikki och till och med deras vänner samlade material till tablåerna i naturen och på resor runt om i världen.
Gör det själv i Ateljén
När man besöker museet bör man också besöka museets Ateljé. Ateljén är ett arbetsutrymme där det året runt ordnas mångsidig verksamhet och pyssel för museibesökarna, både självständigt och ledarlett. I workshoppar får man ägna sig åt själva görandet och sin egen konstnärlighet. Innehållet i våra workshoppar ändras regelbundet och det erbjuds ett omväxlande program med allt från bildkonst till handarbete och gemensamt skapande. Ateljén är öppen varje dag kl. 12–16. Ibland kan Ateljén vara stängd på grund av privata tillställningar.
Personalen hjälper dig
Du kan också bara gå omkring i museet och bara njuta av stämningen. Om du vill ha mer information kan du låna en guidebok när du kommer till museet för att läsa mer om muminberättelserna och Tove. Framförallt är det bra att prata med museets personal som gärna svarar på dina frågor. Du känner igen personalen på deras gröna kläder. Vid tablåerna kan du också lyssna på utdrag ur muminböckerna på olika språk. Känner du igen Toves röst i den svenskspråkiga versionen? Man kan påminna sig om muminböckernas berättelser på de digitala skärmarna, och de berättar också om olika perioder i Toves liv. Mumindalens invånare presenteras i det digitala persongalleriet, men om du är uppmärksam kan du också se dem skymta fram på andra håll i museet. Om du vill fördjupa dig ännu mer i mumintrollens äventyr kan du delta i den öppna guidningen för besökare eller boka en egen guide som tar dig med på en av våra många specialguidningar.