Muumimuseo
  • englanti
  • Suomi
  • japani
  • venäjä
  • ruotsi

Kouluille

Muumimuseo tarjoaa jo nyt syksyllä lähes sadalle tamperelaisille perusopetuksen ryhmälle maksuttoman sisäänpääsyn museoon ja eri-ikäisille oppilaille räätälöidyn innostavan opastuksen!

Kuinkas sitten kävikään -näyttely avaa Toven kirjoittamien ja kuvittamien kahdentoista muumikirjan tarinan ja kuljettaa samalla kertomusta Tovesta, kirjoittamisesta ja kuvittamisesta. Opastetulla kierroksella muumikirjoja avataan sekä kuvataiteen että kirjallisuuden näkökulmista, ja tärpeiksi poimitaan eri luokkatasoille soveltuvia yksityiskohtia kuvituksista, tarinoita kuvaelmista ja katkelmia kirjoista. Kokonaisuus pohjustetaan kuvalla Tovesta, lämminsieluisesta ja lahjakkaasta taiteilijasta. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia.

Opastetun kierroksen lisäksi museossa voi tutustua ensimmäiseen vaihtuvaan näyttelyymme Tove ja muumit. Se valottaa koko muumi-ilmiötä laajemmin ja soveltuu erinomaisesti erityisesti yläkoululaisille omatoimiseen tutustumiseen. Näyttelyssä voi ihmetellä muumien pitkää matkaa varhaisten guassitöiden pistäväsilmäisistä mustista muumeista niihin ystävällisiin, inhimillisiin ja mukaviin muumeihin, jotka me kirjoista tunnemme. Esillä on myös herkkuja ensimmäisen muumibuumin ajoilta 1950-luvulta, jolloin valmistui muun muassa nykyinen keräilyharvinaisuus: ensimmäinen muumimuki.

Jos aikaa on enemmän, voi luokalle varata myös ohjatun työpajan Ateljeessamme. Toven kynänjäljissä -työpajassa pääsee kokeilemaan samoja tussitekniikoita ja samoja materiaaleja, joita Tove käytti muumikuvituksia piirtäessään. Oppilaat pääsevät kokeilemaan, miten muste levittyy perinteisellä piirtimellä, kynällä tai siveltimellä. Tove käytti hyvin erilaisia papereita kirjojen kuvituksissa aikojen kuluessa, ja ateljeen paperivalikoiman avulla saa kiinni siitä, miten huokoinen tai sileä paperi vaikuttaa musteen käyttäytymiseen. Jokainen voi piirtää oman muumihahmonsa, mielikuvitusolentonsa tai omakuvansa ja jättää sen osaksi Muumimuseon Backstage-galleriaa tai ottaa mukaansa muistoksi. Työpaja kestää noin 45 minuuttia ja sen hinta on 40 euroa. Jos haluatte varata myös työpajan, merkitkää se varauksen lisätietoja-kenttään.

Tamperelaisille peruskouluille on lähetetty aiheesta tiedote ja linkki varausten tekemiseen. Sähköisessä varauskalenterissamme voit saman tien ilmoittautua loka- ja marraskuussa tiistaista perjantaihin kello 9, 10 ja 11 alkaville opastuksille.  Erikseen tilatut opastukset tulevat normaalin hinnaston mukaisesti.

Esikoululaisten opettajat huomio: kulttuurikasvatusyksikkö Taite järjestää keväällä 2018 kaikille Tampereen esikoululaisille vierailun Muumimuseoon, joten eskareiden kannattaa jäädä odottamaan omaa kutsua!